2
دانش آموخته مکانیک ماشین های کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا
چکیده
در این تحقیق با ساخت و به کارگیری یک دستگاه خشک کن آزمایشگاهی بستر ثابت، فرآیند خشک کردن ذرت به صورت لایه نازک مطالعه شد. با استفاده از طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی، تأثیر تغییرات دو عامل دمای خشک کردن در سه سطح 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سرعت جابجایی هوای گرم در چهار سطح 1، 1/5، 2 و 2/5 متر بر ثانیه بر روی پارامترهای زمان خشک کردن، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت، انرژی فعالسازی و میزان مصرف انرژی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر فاکتورهای دما و سرعت هوا بر روی زمان خشک شدن معنی دار می باشد. سرعت هوای ورودی بر خلاف دما اثر معکوس بر روی زمان خشک شدن داشت. افزایش دما از 40 به 60 درجه سلسیوس، 63 درصد زمان خشکشدن را کاهش داد و تغییر سرعت از 1 به 2/5 متر بر ثانیه، 19 درصد زمان خشکشدن را افزایش داد. مقادیر محاسبه شده ضریب نفوذ از مقدار10-10×8 مترمربع بر ثانیه مربوط به دمای 40 درجه سلسیوس تا 10-10×31 مترمربع بر ثانیه در دمای 60 درجه سلسیوس متغیربود. مقدار انرژی فعالسازی نیز بین 47/49 تا 47/69 کیلوژول بر مول تغییر کرد. میزان مصرف انرژی با افزایش دما کاهش و با افزایش سرعت هوای ورودی افزایش پیدا کرد. به طوری که کمترین میزان مصرف انرژی برابر با 4/06 کیلووات ساعت در دمای 60 درجه سلسیوس و سرعت 1 متربر ثانیه و بیشترین مقدار آن یعنی 42/02 کیلووات ساعت در دمای 40 درجه سلسیوس و سرعت 2/5 متر بر ثانیه حاصل شد.