@article { author = {شریفیان, فاروق and کاوه, محمد}, title = {مطالعه سینتیک خشک کردن ذرت به روش جریان هوای گرم}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {2}, number = {2}, pages = {88-99}, year = {2015}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {در این تحقیق با ساخت و به کارگیری یک دستگاه خشک­ کن آزمایشگاهی بستر ثابت، فرآیند خشک­ کردن ذرت به صورت لایه نازک مطالعه شد. با استفاده از طرح فاکتوریل کاملاً تصادفی، تأثیر تغییرات دو عامل دمای خشک ­کردن در سه سطح 40، 50 و 60 درجه سلسیوس و سرعت جابجایی هوای گرم در چهار سطح 1، 1/5، 2 و 2/5 متر بر ثانیه بر روی پارامترهای زمان خشک ­کردن، ضریب نفوذ مؤثر رطوبت، انرژی فعال­سازی و میزان مصرف انرژی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر فاکتورهای دما و سرعت هوا بر روی زمان خشک ­شدن معنی­ دار می ­باشد. سرعت هوای ورودی بر خلاف دما اثر معکوس بر روی زمان خشک­ شدن داشت. افزایش دما از 40 به 60 درجه سلسیوس، 63 درصد زمان خشک شدن را کاهش داد و تغییر سرعت از 1 به 2/5 متر بر ثانیه، 19 درصد زمان خشک شدن را افزایش داد. مقادیر محاسبه شده ضریب نفوذ از مقدار10-10×8 مترمربع بر ثانیه مربوط به دمای 40 درجه سلسیوس تا 10-10×31 مترمربع بر ثانیه در دمای 60 درجه سلسیوس متغیربود. مقدار انرژی فعال­سازی نیز بین 47/49 تا 47/69 کیلوژول بر مول تغییر کرد. میزان مصرف انرژی با افزایش دما کاهش و با افزایش سرعت هوای ورودی افزایش پیدا کرد. به طوری که کمترین میزان مصرف انرژی برابر با 4/06 کیلووات ساعت در دمای 60 درجه سلسیوس و سرعت 1 متربر ثانیه و بیشترین مقدار آن یعنی 42/02 کیلووات ساعت در دمای 40 درجه سلسیوس و سرعت 2/5 متر بر ثانیه حاصل شد. }, keywords = {انرژی فعال سازی,انرژی مصرفی,خشک کردن,ذرت,ضریب نفوذ مؤثر}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20118.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20118_746f749adfc293f687ee561fc013b70c.pdf} }