دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
ارزیابی داده های خروجی از حسگر اندازه گیر بلادرنگ رطوبت خاک با استفاده از شبکه عصبی
1
6
FA
مهرنوش
جعفری
دانشجوی دکتری مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
احمد
بناکار
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
ah_banakar@modares.ac.ir
عباس
همت
استاد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
آذر
خورسندی
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان
محتوای رطوبتی خاک،یکی از مهمترین ویژگیهای فیزیکی تاثیر گذار بر تولیدات کشاورزی می باشد. استفاده از حسگرهای خازنی، روشی برای تخمین محتوای رطوبت خاک می باشد. در این روش، خاک به عنوان بخشی از دی الکتریک حسگر خازنی محسوب می شود. در این تحقیق، داده های خروجی از یک حسگر خازنی که به شکل فرکانس بودند توسط شبکه عصبی مورد برازش قرار گرفته و با نتایج حاصل از رگرسیون مقایسه شدند. در ارزیابی استاتیکی داده ها شبکه عصبی جواب مناسبتری با خطای به مراتب کوچکتری و با ضریب تبیین بالاتری نسبت به پاسخ رگرسیون داد. نتایج نشان داد، با استفاده از شبکه عصبی طراحی شده در برازش دادههای تست دینامیکی ضریب تبیین بالاتری (0/94=<sup>2</sup> R) به نسبت رگرسیون (0/7=<sup>2</sup> R) حاصل شد. اما در تست مجدد شبکه طراحی شده برای دادههای دینامیکی، بوسیله داده های تست استاتیکی نتایج مطلوبی حاصل نشد. بدلیل اینکه داده های خروجی از حسگر علاوه بر محتوای رطوبت، به درجه حرارت، جنس خاک و سایر پارامترهای خاک نیز وابسته است، نمی توان یک شبکه عصبی واحد جهت ارزیابی هر دوسری داده های تست استاتیکی و دینامیکی این حسگر اندازه گیری رطوبت طراحی نمود.
شبکه عصبی,ضریب تبیین,رگرسیون
https://msam.urmia.ac.ir/article_20088.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20088_141cd4a277ff77b1b33ae116c6c8e551.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
بهینه سازی مصرف انرژی در فرآیند خشک کردن سیب با استفاده از امواج مایکروویو
9
26
FA
امین
حاضر وظیفه
دانشجوی دکترای مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه ارومیه
علی
محمد نیکبخت
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه ارومیه
alinikbakht87@yahoo.com
پرویز
احمدی مقدم
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه ارومیه
p.ahmadi@urmia.ac.ir
اهمیت بسیار زیاد سیب در ایران، ارزش افزوده قابل توجه آن پس از فرآوری و از طرفی بروز مشکلات تأمین انرژی جهت خشک کردن این محصول ارزشمند، باعث شده است تا در طی سالهای اخیر روش­های متعددی برای کاهش زمان و انرژی مصرفی در زمینه فرآوری سیب پیشنهاد گردد. در این تحقیق مطالعه و بهینه سازی مصرف انرژی دریک خشک­کن ترکیبی مایکروویو-جریان­ هوای­گرم انجام شد. در این خشک­کن برای تولید امواج مایکروویو از یک لامپ مگنترون با توان نامیkW3/1 و فرکانسGHz45/2 استفاده گردید. به منظور تولید جریان هوای گرماز 6 گرم­کنW 700به همراه دمنده­ای با دور 1750 دور بر دقیقه استفاده شد.ارزیابی سیستم خشک­کردن برشهای سیب با معیارهایزمان و میزان کل انرژی مصرفی در طول فرآیند خشک­شدن در مقابل تغییرات توان مایکروویو (W500، W 1000،W1500 وW2000)، دمای هوا (<sup>o</sup>C40، <sup>o</sup>C50، <sup>o</sup>C60 و <sup>o</sup>C70) و سرعت هوای ورودی (m s<sup>-1</sup>5/0،m s<sup>-1 </sup>1،m s<sup>-1 </sup>5/1 و m s<sup>-1</sup>2) در سه روش خشک کردن جریان هوای گرم، مایکروویو و ترکیب مایکروویو-جریان هوای گرم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین زمان انجام فرآیند در روش جریان هوای گرم با دمای هوای<sup>o</sup>C40 و سرعت هوایm s<sup>-1</sup>5/0 بوده و کمترین زمان صرف شده نیز در روش ترکیبی با توان مایکروویو W2000، دمای هوای<sup>o</sup>C 70و سرعت هوایm s<sup>-1 </sup>2 مشاهده می­شود. همچنین بیشترین میزان مصرف انرژی در روش جریان هوای گرم با دمای هوای<sup>o</sup>C40 و سرعت هوایm s<sup>-1</sup>2 و کمترین میزان مصرف انرژی در روش مایکروویو با توان W2000 رخ داد.
خشک کردن,سیب,مایکروویو,مصرف انرژی
https://msam.urmia.ac.ir/article_20089.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20089_b1df42e15b0342ea35ecdd86ceeb1a96.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
بررسی و مقایسه کارآیی برداشت ماشینی و دستی پنبه در دو رقم ساحل و ورامین
27
36
FA
عباس
رضایی اصل
استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
arezaeiasl@yahoo.com
شهرام
نوروزیه
استادیار مکانیک ماشین های کشاورزی موسسه تحقیقات پنبه کشور
احمد
تقی زاده علی سرایی
استادیار گروه مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
زمانی پنبه بعنوان یک محصول استراتژیک با اسم طلای سفید شناخته شده بود و زمینهای حاصلخیز زیادی زیر کشت این محصول مهم میرفت. به موازات صنعتی شدن کشور و سیل مهاجرت کشاورزان به شهرها سطح زیر کشت پنبه کم و کمتر میشود و هر روز نیاز بکارگیری ماشین برداشت بیشتر و بیشتر احساس می­شود. به منظور بررسی عملکرد ماشین برداشت پنبه بر دو رقم ساحل و ورامین مطالعات در دو منطقه پنبه خیز کشور، گرگان و ورامین، انجام شد. داده­ها در نرم­افزارSAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج نشان دادند که تنها 2/5% ریزش پنبه در کشتزار اتفاق می­افتد که کاملاً قابل قبول می­باشد. به لحاظ مقایسه مقدار پنبه باقیمانده روی بوته پس از عبور ماشین برداشت، مقدار رقم ساحل پنچ ­برابر رقم ورامین می­باشد و از این نظر بین دو رقم در سطح 1% اختلاف معنی دار وجود دارد. و از نظر عملکرد ماشین بین دو رقم در سطح 5% اختلاف معنیدار وجود دارد. در هر دو رقم اثر ماشین بر استحکام الیاف معنیدار نیست. در هر دو رقم ماشین سبب کاهش طول متوسط الیاف شده که در رقم ورامین این کاهش معنیدار نیست در حالی که در رقم ساحل این کاهش در سطح 5% معنیدار می­باشد. ماشین سبب کاهش معنیدار در سطح 5% یکنواختی طول الیاف در رقم ورامین شده است و در رقم ساحل یکنواختی هیچ تغییر معنیداری از خود نشان نداده است.
برداشت,پنبه,خصوصیات الیاف
https://msam.urmia.ac.ir/article_20090.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20090_1b5157309b3414963448019e4740b735.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
تاثیر زمان برداشت، رطوبت خاک و رقم بر صدمات مکانیکی و خصوصیات رئولوژیک سیب زمینی
37
50
FA
سعید
ظریف نشاط
استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
zarifneshat@yahoo.com
محمد حسین
سعیدی راد
استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی
عباس
روحانی
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود
سیب زمینی پس از گندم، برنج و ذرت، مهمترین محصول زراعی جهان به شمار میآید. همواره بخش عمدهای از سیب زمینی در مراحل برداشت و پس از برداشت از بین میرود که مطالعه پارامترهای تاثیر گذار بر این صدمات میتواند در مدیریت کاهش ضایعات موثر واقع شود. در این تحقیق، تاثیر رقم، زمان برداشت و رطوبت خاک بر روی میزان صدمات مکانیکی ایجاد شده و بعضی خصوصیات رئولوژیک مانند انرژی شکست، مقاومت به نفوذ و واهلش در حین برداشت و پس از انبار مانی دو ماهه در قالب طرح آماری فاکتوریل بررسی شد. نتایج نشان داد رقم، تاریخ برداشت و رطوبت خاک تاثیر معنی داری بر میزان صدمه وارده بر سیب زمینی در هنگام برداشت و پس از انبار مانی دارد. از این نظر رقم آگریا بیشترین میزان صدمه را نسبت به دو رقم سانته و فونتانه دارا بود. بیشترین میزان صدمه مربوط به برداشت در خاک دارای رطوبت 9 درصد ( نقطه پژمردگی) بود و کمترین میزان صدمه مربوط به برداشت در خاک با رطوبت 15 درصد (ظرفیت مزرعهای) بود. در برداشت زود هنگام (اواسط شهریور) بیشترین میزان صدمه و برداشت دیر هنگام (اواخر مهرماه) کمترین میزان درصد صدمه به سیب زمینی حاصل شد. نتایج مربوط به خواص رئولوژیک نشان داد که رقم، زمان برداشت و مدت انبار مانی اثر معنی داری بر روی خصوصیات رئولوژیک داشته بطوریکه بیشترین انرژی مورد نیاز برای شکست برابر87/22 میلی ژول مربوط به واریته فونتانه بود و کمترین آن به میزان 73/34 میلی ژول مربوط به واریته آگریا بود.
سیب زمینی- صدمه مکانیکی- برداشت- خصوصیات رئولوژیک
https://msam.urmia.ac.ir/article_20091.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20091_2c8e61a0e64fe5fb6b830d39d20db321.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
بررسی و تحلیل میزان برخی گازهای خروجی از تراکتورهای مسی فرگوسن 285 و رومانی 650 با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی (انفیس)
51
62
FA
رشید
غلامی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
rashidgholami@gmail.com
حکمت
ربانی
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
علی
نجات لرستانی
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
ali.lorestani@gmail.com
پیام
جوادی کیا
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
فرزاد
جلیلیان تبار
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه
تراکتورهای کشاورزی تاثیر قابل توجهی بر میزان آلودگی هوا در مناطق روستایی دارند. از آنجائیکه اندازه گیری گازهای خروجی از اگزوز در شرایط مزرعه کاری سخت و زمان بر بوده و نیاز به صرف هزینه بالایی دارد تحلیل و بررسی این گازها با استفاده از نرم افزارهای مربوطه می تواند در راستای کاهش هزینه ها تاثیر بسزایی داشته باشد. در این تحقیق میزان دو گاز سمی هیدروکربن (HC) و منواکسیدکربن(CO) خروجی از دو تراکتور مرسوم در ایران مسی فرگوسن (MF285) و رومانی (U650) در شرایط کاری اندازه گیری و با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار HC و CO خروجی در حین استفاده از روتیواتور بود، که مقادیر آنها برای مسی فرگوسی285 به ترتیب (ppm) 123/07 و % 0/17، و برای رومانی650 به ترتیب (ppm) 147/12 و % 0/12 مشاهده گردید. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار نوع تراکتور و ادوات استفاده شده بر میزان هر دو گاز در سطح 1% بود. نتایج نشان داد که ضریب همبستگی بین مقادیر اندازه گیری شده و مقادیر پیش بینی شده با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی 0/9945 برای گاز HC و 0/9923 برای گاز CO بود، که نشان دهنده دقت بالای سیستم استنتاج فازی-عصبی در پیش بینی مقدار این دو گاز می باشد.
گازهای خروجی,تراکتور,سیستم تطابق فازی-عصبی,مسی فرگوسن285,رومانی650
https://msam.urmia.ac.ir/article_20092.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20092_948dc515e6f3a875fc8dd5faabbcb284.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
تاثیر دما و رطوبت بر کیفیت رنگ خرمای رقم استعمران در طول سه ماه انبارمانی
63
80
FA
مجید
رهنما
استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی رامین
rahnamam2002@yahoo.com
محمد هادی
خوش تقاضا
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
کمال
عباسپور ثانی
استادیار بخش انرژی پژوهشگاه مواد و انرژی کرج
برات
قبادیان
دانشیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
موحد
سپهوند
دانش آموخته کارشناسی ارشد مکانیزاسیون دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
کاهش رطوبت خرما با دمای بالا و یا در مدت زمان طولانی باعث افت کیفیت محصول میشود. بنابراین لازم است محصول خرما سریع و با دمای پایین خشک شود. در مناطق مرطوب، میتوان با استفاده از سیستم جاذب رطوبت، در زمان کوتاهتری و با دمای پایین رطوبت خرما را با استفاده از انرژی خورشیدی کاهش داد. هدف از تحقیق، بررسی تاثیر تغییر رطوبت در حفظ کیفیت رنگ خرما در طی سه ماه انبارمانی میباشد که به سبب مسایل زیست محیطی باید روشی مناسب جایگزین آن شود. از این رو به منظور انجام تحقیق حاضر، خشککن مجهز به سیستم جاذب رطوبت با احیاء کننده خورشیدی طراحی و ساخته شد. به وسیله دستگاه ساخته شده رطوبت خرمای استعمران با استفاده از چهار سطح دمایی 40، 50، 60 و <span style="font-size: 8.33333px;"> </span>70 درجه سیلسیوس به سه سطح رطوبت تعادلی 14، 16 و 18% بر پایه خشک رسانده شد و تاثیر تیمارهای اعمال شده بر کیفیت رنگ خرما در طول سه ماه انبارمانی مورد بررسی قرار گرفت. با مقایسه مقادیر به دست آمده با مقادیر شاهد و میوه تازه، بهترین دما برای تنظیم رطوبت خرمای استعمران و انبارمانی آن از نظر حفظ کیفیت رنگ خرما به مدت سه ماه انبارمانی، 50 تا <span style="font-size: 8.33333px;"> </span>60 درجه سیلسیوس به دست آمد که با افزایش رطوبت مدت زمان انبارمانی نیز کاهش یافت. نتایج تحقیق نشان داد که برای انبارمانی به مدت یک ماه میتوان از تیمار دمایی <span style="font-size: 8.33333px;"> </span>70 درجه سیلسیوس و رطوبت بالای 16% استفاده نمود.
خشککن خورشیدی,چرخ جاذب,کاهش رطوبت,خرما
https://msam.urmia.ac.ir/article_20093.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20093_1865f7119562b6953d1149fb11b7e05b.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
برآورد انرژی مصرفی در سیستم زراعت چغندرقند در ایران مطالعه موردی: استان چهارمحال و بختیاری
81
90
FA
محمدعلی
فرید
دانشجوی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه شهرکرد
سحر
قطره سامانی
دانشجوی مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه شهرکرد
سجاد
رستمی
عضو هیئت علمی گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه شهرکرد
rostami.sajad@yahoo.com
با توجه به محدود بودن منابع انرژی به خصوص منابع تجدیدناپذیر، اهمیت نحوه مصرف انرژی و بهرهوری انرژی به ویژه در بخش کشاورزی بر کسی پوشیده نیست. هدف از این تحقیق نیز بدست آوردن بهرهوری انرژی، انرژی نهاده (مصرفی) و انرژی ستانده (تولیدی)، بازده خالص انرژی و نسبت انرژی در کشت چغندرقند در استان چهارمحال و بختیاری بود. اطلاعات آماری مورد نیاز در رابطه با سطح زیرکشت و میزان تولید محصول در پنج سال اخیر (87تا91) از اداره جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری جمعآوری شد. دادههای مرتبط با نحوه کشت، مواد، ابزار و ماشینآلات مصرفی بوسیله پرسشنامه از تعدادی زارع چغندرقند استان جمعآوری شد. طبق نتایج بدست آمده میزان انرژی مصرفی در تولید چغندرقندGJ.ha<sup>-1</sup>78، انرژی تولیدیGJ.ha <sup>-1</sup>532، نسبت انرژی تولیدی به مصرفی6/83، بازده خالص انرژیGJ/ha <sup>-1</sup>454، و بهرهوری انرژی 0/4بدست آمد. نتایج نشان داد که کل انرژی ورودی در یک دوره کشت چغندرقند برابر با GJ/ha78 است. که از این مقدار بیشترین هزینه انرژی به ترتیب صرف کودهای شیمیایی (38/46٪)، انرژی الکتریسیته جهت پمپاژ آب (29/57%) و انرژی سوخت (گازوئیل) (13/55٪) میشود. از کل انرژی مصرفی57٪ انرژی تجدیدناپذیر و43٪ انرژی تجدیدپذیر بود. ازاین مقدار انرژی 45٪ به صورت مستقیم و 55٪ به صورت غیرمستقیم مصرف شد.
انرژی نهاده,انرژی ستانده,بهرهوری انرژی,بازده انرژی
https://msam.urmia.ac.ir/article_20094.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20094_ab2d9bbabfa2388850135d1d462bd45d.pdf
دانشگاه ارومیه
علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی
2345-380X
1
1
2013
06
15
اتوماسیون سمپاشی گلخانه ها به کمک ربات سیار
91
104
FA
علیرضا
رفیق
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید
حمید
مشهدی میغانی
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک
hamid_mashhadi@yahoo.com
داود
کلانتری
استادیار گروه مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه ساری
dkalantari2000@gmail.com
مسعود
موسوی خراسانی
عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه
مطالعات اخیرا منتشر شده حاکی از آن است که عملیات سمپاشی، اثرات خطرناکی بر روی سلامت افرادی که سمپاش بر روی دوش آنها قرار گرفته است دارد. به ویژه هنگامیکه مشغول کار در داخل گلخانه،در شرایط درجه حرارت بالا و تهویه ضعیف میباشند. اتوماسیون و انجام خودکار کارها در گلخانه موجب پیشگیری از بروز عوارض خطرناک و ناخواسته انسانی میگردد ضمن اینکه به میزان قابل توجهی راندمان کلی و بهره وری افزایش می یابد. هدف از انجام این تحقیق، طراحی و ساخت رباتی بوده که کلیه عملیات سمپاشی داخل گلخانه را به طور خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی انجام دهد. به منظور افزایش دقت و استفاده بهینه از راهروهای گلخانه جهت هدایت ربات از لولههای آب گرم به کار رفته در کف راهروها استفاده گردید. نیروی محرکه ربات توسط یک موتور DC تامین گردید. جهت کنترل میزان سم موجود در مخزن از سیستم کنترل وزن به کمک Load cell استفاده شده است. در پایان جهت ارزیابی کیفیت پاشش (Qc)، اندازه قطرات با استفاده از کاغذهای حساس اندازه گیری گردید و کیفیت پاشش ربات سمپاش 2/56تعیین گردید.
سمپاش,گلخانه,رباتیک,هدایت خودکار
https://msam.urmia.ac.ir/article_20095.html
https://msam.urmia.ac.ir/article_20095_b8dffebcb3afdea54e09716754da7a00.pdf