@article { author = {تقوی فر, حمید and مردانی, عارف}, title = {بررسی اثر طول تماس و عرض تماس در خوابیدگی تایر در شرایط محیط کنترل‌شده‌ی انباره خاک}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {1-12}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {طول تماس، عرض تماس و خوابیدگی تایر از عوامل مهم و تاثیرگذار بر کیفیت برهم کنش تایر با خاک و پارامتر‌های کششی چرخ در ماشین‌های خارج جاده می‌باشند. در تحقیق حاضر برای ارزیابی پارامترهای مذکور تحت اثر بارهای عمودی وارده بر چرخ و فشار بادهای متفاوت، از انباره‌ی خاک و آزمونگر تک چرخ موجود در دانشگاه ارومیه استفاده شد. بدین منظور آزمایش ها در طرح فاکتوریل در پنج سطح از بار روی چرخ (0، 0/5، 1، 1/5 و 2 کیلونیوتن) و چهار سطح از فشار باد (68، 103، 172 و206 کیلو پاسکال) با 20 تیمار و دو تکرار انجام شدند. روابط بین پارامتر‌های طول تماس، عرض تماس و خوابیدگی تایر با استفاده از تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 1% مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که با افزایش فشار باد طول تماس، عرض تماس و خوابیدگی تایرکاهش می یابند. درحالیکه افزایش بار روی چرخ منجر به ‌افزایش ‌طول تماس، عرض تماس و خوابیدگی تایرمی شود. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار خوابیدگی تایر، مقادیر طول تماس و عرض تماس افزایش می یابند.}, keywords = {انباره خاک,بار روی چرخ,خوابیدگی تایر,طول تماس,عرض تماس}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20096.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20096_7d5d45fc68524fd2e1b5e5e9688902a9.pdf} } @article { author = {کیانی ده کیانی, مصطفی and قبادیان, برات and امی, فتح اله and نجفی, غلامحسن}, title = {پیش‏ بینی آلاینده‏ های موتور اشتعال جرقه‏ ای با استفاده از مخلوط‏های اتانول-بنزین با برنامه ‏نویسی ژنتیک}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {13-26}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {در این مقاله، مدل‌سازی برای پیش ‌بینی آلاینده ‌های یک موتور اشتعال جرقه ‌ای با استفاده  برنامه‌ نویسی ژنتیک ارائه گردیده ‌است. برای به ‌دست آوردن داده ‌های مورد نیاز به منظور آموزش و ارزیابی برنامه ‌نویسی ژنتیک، از یک موتور چهار سیلندر ومخلوط‌های اتانول – بنزین به عنوان سوخت مصرفی استفاده شد.ابتدا سوخت بنزین خالص با درصد‌های مختلف اتانول (0، 5، 10، 15 و 20 درصد)مخلوط گردید. سپس، آلاینده ‌های اگزوز موتور(CO، CO2، HC و NOX)در بارها و سرعت‌های مختلف آن اندازه‌ گیری شد. نتایج تجربی نشان داد که با افزایش درصد اتانول در مخلوط‌های سوخت، آلاینده ‌هایCO و HCکاهش، و CO2 وNOXافزایش یافت. اجراهای زیادی با استفاده از مدل برنامه ‌نویسی ژنتیک انجام شد و عملکرد معادلات حاصل، مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس پارامترهای آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب تشخیص(R2) مناسب ‌ترین معادله انتخاب گردید.نتایج حاصل از این معادلات نشان می‌دهد که برنامه‌ نویسی ژنتیک ابزار قدرت‌مندی برای پیش‌ بینی آلایند‌های خروجی اگزوز موتور است.}, keywords = {موتور اشتعال جرقه ‏ای,مخلوط‏های اتانول – بنزین,برنامه نویسی ژنتیک چندژنی}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20097.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20097_5e3cf63455268d9c30dd4d9f7bf82c34.pdf} } @article { author = {گل محمدی, عبداله and روغنی پور, لطیف and مصری گندمشین, ترحم}, title = {اثر رطوبت،سرعت و جهت بارگذاری بر روی خواص مکانیکی دانه نخود}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {27-38}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {خواص مکانیکی محصولات کشاورزی یکی از مهم‌ترین خواص مورد استفاده در طراحی فرایندها و ماشین‌های کشاورزی است. در این بین، نیروهای اعمالی و تغییر شکل مواد در اثر این نیروها جزء مهم‌ترین عمل و عکس‌العمل بین ماشین و محصول محسوب می‌شود. در این تحقیق خواص مکانیکی دانه نخود رقم آزاد در اثر آزمون‌های فشاری شبه استاتیک در سطوح مختلف رطوبتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و چغرمگی دانه نخود در سطوح رطوبتی 11، 16، 21 و 26 درصد بر پایه تر، در سه سطح سرعت بارگذاری 2، 5 و 8 میلی‌متر بر دقیقه و در دو جهت بارگذاری موازی و عمود بر لپه اندازه‌گیری و ثبت شد. تحلیل نتایج نشان داد که اثر رطوبت و جهت روی تمام صفات اندازه گیری معنی‌دار بود. در حالیکه سرعت بارگذاری روی همه صفات اندازه‌گیری غیرمعنی‌دار است. با افزایش میانگین محتوی رطوبتی، نیروی گسیختگی از 492 به 97 نیوتن کاهش یافت. بیشترین و کمترین نیروی گسیختگی دانه، به ترتیب 801 و 28 نیوتن در رطوبت‌های 11% و 26% به دست آمد. همچنین با افزایش رطوبت، مقدار انرژی گسیختگی کاهش یافت. بیشترین میانگین انرژی گسیختگی مربوط به سطح رطوبتی 11% و برابر با 285 میلی ژول بدست آمد. همچنین محاسبات نشان داد که با افزایش رطوبت مقدار میانگین چغرمگی کاهش و تغییر شکل در نقطه گسیختگی افزایش می‌یابد. نتایج نشان داد، بیشترین آسیب نخود مربوط به حالت دولپه‌ای شدن است که در رطوبت 26% و بارگذاری در جهت موازی بر لپه، اتفاق می‌افتد.}, keywords = {نخود,خواص مکانیکی,رطوبت,انرژی گسیختگی,بارگذاری شبه استاتیک}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20098.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20098_bf99f92c0d42028dfe18417f9b78d643.pdf} } @article { author = {ربانی, حکمت and سهرابی, نگین and رنجبرنژاد, فرشته}, title = {تعیین خواص مکانیکی گیاه دارویی شیرین‏ بیان (Glycyrrhizaglabra L)}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {39-48}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {آگاهی از خواص و رفتار مکانیکی گیاهان یکی از فاکتورهای بسیار مهم در طراحی دستگاه‌های برداشت و پس از برداشت می‌باشد. در این تحقیق گیاه دارویی شیرین‌ بیان از محل اتصال ریشه و ساقه برش داده شده و نیروی برش، انرژی برش، مدول الاستیسیته و برای اولین بار مدول چگالی جرمی، ضریب مقاومت در برابر لهیدگی و ضریب کار برش مفید برای آن اندازه ‌گیری و گزارش شده است. طرح کاملاً تصادفی با آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور سرعت برش و زاویه برش هر یک در سه سطح و در 5 تکرار انجام شد. نتایج نشان دادند با افزایش زاویه برش از صفر به 30 و 45 درجه مقادیر نیروی برش، انرژی مصرفی برای برش و مدول الاستیسیته کاهش یافت و این کاهش در سطح 5% معنی‌دار بود. تأثیر سرعت برش بر مقادیر صفات مورد بررسی در برش گیاه شیرین بیان غیرمعنی‌ دار بود. از اینرو در طراحی سیستم‌های فرآوری گیاه دارویی شیرین بیان جهت کم نمودن انرژی و نیروی مورد نیاز برای برش توصیه می‌شود از زاویه برش 45 درجه و سرعت برش 150 میلی‌متر بر دقیقه استفاده شود.}, keywords = {شیرین بیان,نیروی برش,انرژی برش,مدول الاستیسیته,مدول چگالی جرمی,ضریب کار برش مفید}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20099.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20099_e43bbe97cccc89a9711e129cb9319f2b.pdf} } @article { author = {مستعان, احمد}, title = {طراحی، ساخت و ارزیابی گرده‌افشان الکتریکی نخل خرما}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {49-64}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {در این تحقیق با توجه به محدودیت‌های گرده‌افشان‌های مکانیکی مرسوم، همچون لزوم حمل مخزن بزرگ ابزار توسط کارگر، پمپ کردن مکرر باد در مخزن و کنترل پیوسته میزان و یکنواختی پاشش، یک دستگاه گرده‌افشان الکتریکی از نوع تیرکی توانی مشتمل بر اجزای تیرک، مخزن گرده، واحد دمش، واحد کنترل پاشش و لوله دهش طراحی و ساخته شد. مکانیزم پاشش گرده در گرده‌افشان جدید از نوع پاشش دیواره‌ای بخشی، کاملاً متفاوت از مدل‌های قبلی بوده، افزون بر رفع معایب گرده‌افشان‌های قبلی، امکان مصرف بهینه توان و پایداری در تامین نسبت اختلاط ثابت گرده و ماده همراه را فراهم می‌سازد. کارایی گرده‌افشانی دستگاه الکتریکی، گرده‌افشان مکانیکی وروش سنتی با سه نسبت اختلاط 10، 20 و 30 درصد گرده خالص در قالب طرح بلوک‌های متعادل گروهی با  3 تکراردر گرده‌افشانی نخل خرمای رقم برحی در منطقه اهواز مورد ارزیابی قرار گرفت. با وجود آنکه گرده‌افشان الکتریکی با متوسط میوه‌نشینی 68/12 درصد، عملکردی بالاتر از گرده‌افشان مکانیکی با متوسط میوه‌نشینی 62/04 درصد و گرده‌افشانی سنتی با متوسط میوه‌نشینی64/94 درصد داشت، این اختلاف از نظر آماری در سطح 5 درصد معنی‌دار نشد. بر اساس نتایج حاصل و با در نظر گرفتن مزایای ابزار جدید همچون سبکی و سهولت کاربرد و قیمت پایین ابزار، صرفه‌جویی در میزان گرده مصرفی و نبود مشکلات ساختاری همچون انسداد لوله‌های گرده‌افشان و عدم یکنواختی پاشش، به عنوان گزینه مناسب برای کاربرد در گرده‌افشانی نخیلات کشور قابل استفاده می‌باشد.  }, keywords = {مکانیزاسیون,Phoenix dactylifera L,گرده,تلقیح,میوه‌نشینی}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20100.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20100_48eb93abbad5fa17e482e0fbaf827484.pdf} } @article { author = {حزباوی, عیسی and خوش تقاضا, محمدهادی and مستعان, احمد and بناکار, احمد}, title = {اثر نوع محلول شستشو و دمای خشک کردن بر خواص کیفی- چشایی خرمای رقم استعمران}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {65-78}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {میوه خرما (Phoenix dactylifera L) رقم استعمران، محصولی نیمه خشک است که جزء محصولات مهم صادرات ایران می­باشد. این رقم در مناطق پر از گرد و غبار رشد می­کند که باعث ایجاد مشکلاتی در زمینه بازارپسندی و صادرات آن می­شود. به منظور تعیین تأثیر تیمارهای پس از برداشت بر خواص کیفی آن، اثر نوع محلول شستشو و دمای خشک کردن بر این رقم مورد مطالعه قرار گرفت. این رقم خرما، در مرحله تمر، پس از شستشو با آب، اسید استیک 2% و کلرید سدیم 2% با دماهای 50، 60 و 70 درجه سلسیوس خشک گردید. ویژگی‌های کیفی- چشایی مورد بررسی در این تحقیق شامل طعم و مزه، رنگ ظاهری، نرمی بافت، تمیزی و مطلوبیت کلی بود. در این تحقیق از 25 نفر بومی با تجربه در محدوده سنی بین 20-40 سال برای انجام آزمون چشایی استفاده شد. نتایج نشان داد که تیمار شستشوی خرما با اسید استیک 2% و سپس خشک کردن آن با دمای  70 درجه سیلسیوس بهترین نتیجه را داشت و اختلاف معنی­دار در سطح 1% با تیمار شاهد ایجاد نمود. امتیاز مطلوبیت کلی این تیمار 84/6% بود.}, keywords = {خرمای استعمران,شستشو,خشک کردن,خواص کیفی- چشایی}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20101.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20101_4024ad18b96871e192d21b9ddb9552fd.pdf} } @article { author = {چاوشقلی, اسماعیل and عبداله پور, شمس اله and عبدی, رضا and بابایی, عزیز}, title = {مطالعه روش‏های مناسب برای‏ جداسازی دانه و مواد خارجی(غیردانه‏ ای) آفتابگردان با تعیین خواص آیرودینامیکی و فیزیکی محصول در رطوبت‏های مختلف}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {79-98}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {در این تحقیق ابتدا با تعیین درصد بازده جداسازی ماشین برداشت آفتابگردان مشخص شد که محصول بدست آمده دارای افت کیفی و ارزش بهایی است. بنابراین خواص فیزیکی و آیرودینامیکی دانه آفتابگردان توده آجیلی (واریته قلمی) و مواد غیردانه‌ای آن شامل دانه‌های توخالی و پوشال خرد شده گل به‌منظور تعیین پارامترهای طراحی در تجهیزات جداساز تحت محتوی رطوبت (ترپایه) برداشت تا 7 درصد مطالعه شد. نمونه‌ها از ماشین برداشت آفتابگردان و در مرحله برداشت محصول تهیه شد. با کاهش رطوبت، مقادیر خواص هندسی برای دانه و همچنین مساحت سطح تصویر، ضریب اصطکاک و سرعت حد برای اجزاء محصول کاهش یافت. چگالی حقیقی دانه‌ها از 561/02 تا 457/29 کیلوگرم بر مترمکعب کاهش و برای مواد پوشال از 822/57 تا 897/56 کیلوگرم بر مترمکعب افزایش پیدا کرد. بیشترین اختلاف بین دانه با دانه توخالی و پوشال به لحاظ مقادیر ضریب اصطکاک روی سطح فلزی و در محتوی رطوبت برداشت بیان شد. بیشترین مقادیر سرعت حد در محتوی رطوبت برداشت و برای دانه، دانه توخالی، پوشال به ترتیب 7/08، 3/62 و 3/39 و کمترین مقادیر آن در رطوبت 7 درصد و به ترتیب 5/46، 2/70 و 2/60 متر بر ثانیه گزارش شد. با کاهش رطوبت، ضریب کشیدگی به ترتیب از 0/59 تا 0/95 و 0/80 تا 1/42 و 0/98 تا 1/53 افزایش یافت. بنابراین با بهره ‌گیری از این خصوصیات می‌توان به طراحی و تنظیمات تجهیزات جداسازی مانند الک، جداسازهای ثقلی، جریان باد به صورت مکشی یا دمشی و استوانه مشبک دوار با جریان هوادهی طولی و همچنین به ترکیبی از این روش‌ها دست یافت و در ماشین برداشت یا پس از آن تجهیز نمود.}, keywords = {آفتابگردان آجیلی,ماشین برداشت,جداسازی,مواد غیر دانه‏ ای,خواص فیزیکی و آیرودینامیکی}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20102.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20102_045145ed19bb4a5f054ad8ea86e7279a.pdf} } @article { author = {خفاجه, حمید and بناکار, احمد and خوش تقاضا, محمدهادی}, title = {مطالعه تاثیر پارامترهای توان، حجم و شوری بر گرمایش آبشور در یک سامانه آب شیرین کن مایکروویو}, journal = {علوم مکانیک در ماشین های کشاورزی}, volume = {1}, number = {2}, pages = {99-107}, year = {2014}, publisher = {دانشگاه ارومیه}, issn = {2345-380X}, eissn = {}, doi = {}, abstract = {افزایش روز افزون کاربردهای امواج مایکروویو سبب شده است مطالعات زیادی درمورد اثرات این امواج بر گرمایش و پیش­گرمایش انجام گیرد. از امواج مایکروویو می­توان جهت پیش گرمایش و گرمایش آب برای آب شیرین­کن­ها استفاده کرد. در این بررسی، به منظور طراحی سامانه پیش گرمایش مایکروویو در آب شیرین­کن خورشیدی، بررسی تاثیر امواج مایکروویو و تاثیر چهار سطح شوری (0، 1000، 10000 و ppm 30000)، سه حجم (100، 300 و 500 میلی لیتر) و سه توان (200، 600 و 1000 وات) بر زمان گرم کردن درسه تکرار از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان می­دهد اثر فاکتور­های توان، حجم و شوری و همچنین تمامی اثرات متقابل در سطح 1% معنادار شده است. با افزایش توان سرعت گرم شدن بیشتر افزایش یافت، برای مرحله نهایی ساخت بهتر است از توان بیشینه برای مایکروویو استفاده شود. همچنین با افزایش شوری به بالاتر از ppm 10000 سرعت گرم شدن کاهش می­یابد که نشان می­دهد این سامانه برای آب­های لب شور مناسب­تر است. }, keywords = {آب شور,آب شیرین‌کن,گرم کن مایکروویو}, url = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20103.html}, eprint = {https://msam.urmia.ac.ir/article_20103_fbcdce21fd10c106a100f4ed333d139e.pdf} }